Friday, May 05, 2006

KERUTUP DAGING TERENGGANU

650 gm daging, potong nipis dan bersihkan



Bahan tumis :

½ cawan minyak masak

1 sudu minyak sapi

½ labu bawang besar

3 ulas bawang putih

2.5 cm halia

2 batang serai

2 helai daun pandan

2 sudubesar cili boh



Bahan kisar :

10 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

2.5 cm halia

1.5 cm lengkuas

2.5 cm kunyit segar

½ sudu kerisik

1 sudu sos tomato

15 gm rempah kerutup (ni kena tanya member RN orang terengganu)

½ cawan susu cair

garam, gula, asam jawa secukup rasa



Bahan hiasan :

½ labu bawang besar potong empat

2 biji tomato potong empat

2 tangkai cili merah potong empat

2 tangkai cili hijau potong empat



Panaskan minyak dan masukakn semua bahan tumis dan kacau rata sampai kuning. Masukkan cili boh dan kacau sampai pecah minyak. Gaul semua bahan kisar bersama rempah dan masukkan ke dalam kuali, tambah sedikit air sejuk. Kacau lagi sehingga pecah minyak dan masukkan daging. Biarkan daging empuk sedikit, masukkan santan, susu dan bahan perasa. Tunggu selama ½ jam, rasakan garamnya, bolehlah diangkat dan hidangkan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|