KUEH TALAM KELADI
Sumber: Kak Hanieliza www.hanieliza.tk
Bahan-bahan
Lapisan Bawah
300 gm keladi
375 ml santan cair [1/2 biji kelapa]
150 gm tepung beras
1/2 s/k garam
225 gm gula
Lapisan Atas
1 1/2 cawan tepung beras
5 cawan santan pekat
1 s/b pes keladi
1 s/k pewarna purple
1 s/k garam
Cara
1. Bersihkan keladi dan rebus sehingga lembut.
2. Keladi dipotong dadu.
3. Campurkan dgn semua bahan lapisan atas.
4. Masukkan dalam periuk dan kacau diatas api sekejap.
5. Masukkan adunan dalam loyang yg telah disapukan minyak.
6. Kukuskan selama 20 minit.
7. Campurkan adunan lapisan atas dan tapis.
8. Masakkan sikit dan tuangkan atas permukaan keladi yg telah dicakar2kan.
9. Kukuskan selama 20 minit.
10 Sejukkan betul2 sebelum dipotong dan hidangkan
0 Comments:
Post a Comment
<< Home