Saturday, August 20, 2005

RESIPI... IKAN KUAH KACANG

RESIPI IKAN KUAH KACANG

BAHAN-BAHANNYA
300 g sos kacang pedas
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu besar cuka
1 sudu besar kacip cair
1 titik kicap pekat
500 g stok ayam
3 sudu besar tepung jagung
gula dan garam secukup ras

CARA MEMASAK

1. Ikan dibersihkan, sebersih -bersihnya.
2. Panaskan kuali dan tumiskan bawang merah, bawang putih, daun bawang, halia dan cuka.
3. Masak sehingga kekuningan dan masukkan sos kacang pedas.
4. Tambahkan stok ayam kemudian kacau sehingga hampir mendidih.
5. Masukkan ayam dan bahan-bahan lain kecuali tepung jagung.
6. Tutup kuali dan masak dalam api yang perlahan.
7. Kemudian bancuhkan tepung jagung tadi dan letakkan pada ikan tadi.
8. Angkat dan hidangkan panas-panas.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|