Saturday, August 20, 2005

RESIPI ...NASI AYAM LEBANON

RESIPI NASI AYAM LEBANON

BAHAN-BAHANNYA
1 ekor ayam ( dipotong 8 ataupun mengikut kesesuaian ))
1/2 camca kecil serbuk kulit kayu manis ( bahan A )
1/2 camca kecil serbuk lada hitam ( bahan A )
1/2 camca kecil serbuk "all spice" ( bahan A )
Sedikit garam
20 biji badam
4 labu bawang besar dihiris
6 ulas bawang putih dicincang halus
1 tin besar buah tomato
1 camca besar tomato puri
1/4 cawan kismis hitam
6 buah pelaga ( bahan B )
2 kuntum bunga lawang ( bahan B )
1 batang kulit kayu manis ( bahan B )
3 cawan beras basmati
3 cawan air rebusan ayam
Segenggam daun ketumbar dicincang halus
8 camca besar mentega
Minyak untuk menggoreng ayam

CARA MEMASAK

1. Gaulkan ayam dan bahan A.
2. Panaskan minyak gorengkan badam dan keluarkan sebentar.
3. Masukkan ayam dan bawang, goreng sampai garing sedikit.
4. Tuangkan tomato puri dan sedikit air.
5. Tambahkan garam dan masaklah sampai empuk.
6. Keluarkan ayam dan asingkan sosnya
7. Di periuk yang lain, tumiskan bahan B dengan mentega serta kismis hitam.
8. Masukkan kuah tomato, ayam dan air rebusan ayam lalu didihkan.
9. Masukkan beras dan garam dan tanaklah umpama masak nasi.
10. Apabila masak sajikan bersama ayam, badam goreng dan daun ketumbar di atas

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|