Monday, August 15, 2005

Resipi...AYAM FARHANA

AYAM FARHANA

Bahan A
1 ekor ayam
1 sudu teh garam masalla
1/2 cawan daun ketumbar
1/2 cawan air
garam secukup rasa

Bahan B
1 1/2 sudu teh jintan manis
1 1/2 sudu teh biji sawi
1 1/2 sudu teh urud dhal
1 sudu teh kunyit serbuk
2 sudu makan pes halia dan bawang putih
1 sudu teh lada serbuk
4 batang lada kering, dipatah dua
1 biji tomato yang besar, dicincang

Cara-caranya
Panaskan minyak dalam kuali. Tumis semua Bahan B kira-kira 2 minit dan balek-balekkan supaya rata. Masukkan kepingan ayam, garam dan air. Gaul rata dan masak lagi selama 10 minit. Setelah itu masukkan pula garam masalla dan daun ketumbar. Biarkan ia masak selama 5 minit lagi atau sehingga ayamnya lembut dan empuk. Enak dihidangkan panas-panas dengan nasi atau roti.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|