Monday, October 03, 2005

Resipi...TENGGIRI GORENG BEREMPAH

4 keping ikan tenggiri
2 biji tomato besar
2 batang lada hijau (belah dua dan buang bijinya)
3-5 helai daun kari
1 labu bawang besar (dihiris)
1 sudu teh garam masala
4 sudu besar minyak

Bahan Perasa
1 inci halia (ditumbuk)
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu makan lada kering tumbuk
1 sudu besar cuka
1/2 sudu teh garam

1. Potong ikan biar sama besarnya. Perap ikan dalam bahan perasa.
2. Rebus tomato dan lecek.
3. Pijarkan minyak dan tumis daun kari, bawang dan lada hijau hingga naik baunya.
4. Masukkan tomato dan masak hingga pekat
5. Masukkan ikan bersama bahan perasa dan masak di atas api yang kecil selama 10 minit. Taburkan garam masala, kacau perlahan-lahan dan angkat.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|