Thursday, October 27, 2005

Resipi...Teresek Jantung Pisang

Bahan:-
1 biji jantung pisang raja/kapas dll
1 peket rempah kari daging
1/2 biji santan kelapa
tulang/kaki/hati 1 mangkuk ayam
1 keping asam gelugur
2 in lengkuas
1/2 in halia
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 cawan kerisik
garam, pak aji dan gula secukup rasa

Cara-cara:
1. jantung pisang dihiris, basuh dan di celur 5 minit sehingga layu kemudian tos.
2. tumbuk lengkuas, halia, bawang putih dan bawang merah hingga lumat.
3. perah santan menjadi 3 cawan.
4. bahan yang telah di tumbuk digaulkan dengan rempah kari.
5. panaskan kuali dan masukkan minyak kemudian tumiskan bahan yang telah digaul tadi hingga wanggi. masukkan daging ayam masak hingga empuk. masukkan santan,asam keping, garam, gula dan pak aji secukup rasa.
6. kemudian setelah mendidih masukkan jantung dan kerisik kacau sampai pekat.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|