Resipi...Ayam bersaus kacang
Bahan A:
4 batang serai
4 cm lengkuas
4cm halia
1 labu bawang besar
1 camca besar serbuk belacan maggi
Bahan B:
1 peket perencah rendang maggi
1 peket tumisan sambal goreng maggi
2 batang serai
2 camca besar minyak masak
1 kg kepingan ayam
1 cawan air
1/2 cawan santan pekat
3 camca besar air asam jawa pekat
gula secukup rasa
100 gm kacang goreng, dikisar halus
Cara-cara membuatnya:
Kisar bahan A hingga lumat.
Masukkan perencah serta tumisan maggi dan serai kedalam bahan A.
Panaskan minyak dan tumis campuran bahan A hingga wangi.
Masukkan kepingan ayam dan goreng sebentar.
Kemudian masukkan air, santan, air asam jawa dan gula secukup rasa.
Masak hingga mendidih dan masukkan kacang kisar.
Kecilkan api dan renih, kacau selalu hingga hampir pekat.
Hidangkan bersama nasi dan roti.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home