Resipi...CHOCOLATE CHIP MUFFIN
Sumber : Buku Complete Baking by Martha Day
Makes 10
Bahan-bahan
115 g mentega (suhu bilik)
70 g gula castor
30 g dark brown sugar (saya ganti dengan brown sugar biasa)
2 biji telur (suhu bilik)
1 sudu teh baking powder
125 ml susu segar
170 g chocolate chip (actually saya tabur secukup rasa)
Cara-cara
1. Pukul mentega sehingga lembut. Tambah gula dan pukul lagi sehingga light dan fluffy. Masukkan telur dan pukul satu persatu.
2. Ayak tepung dan gula bersama. Masukkan ke dalam bancuhan mentega tadi berselang seli dengan susu. Kacau hingga mesra.
3. Masukkan choc chip. Kacau lagi sampai agak-agak populasi choc chip tu dah tersebar sekata dalam adunan tadi.
4. Masukkan ke dalam muffin cup hingga 3/4 ketinggiannya. Taburkan lagi cho chip di atas permukaan muffin.
5. Untuk memastikan muffin ni dibakar dengan sekata, isikan air sehingga separuh dalam bekas lubang loyang yang kosong.
6. Bakar selama 25 minit pada suhu 190 darjah celcius.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home