Resipi...Telur Isi Ikan Bersos Kacang
Bahan:
6 biji telur ayam, direbus, lalu dikupas, dibelah dua memanjang dan keluarkan kuningnya
130 gram ikan tenggiri yang sudah masak
Garam dan lada sulah secukupnya
3 sudu makan santan pekat
150 gram keju parut
Bahan Kulit:
150 gram tepung gandum
150cc air
Garam secukupnya
80cc santan pekat
Minyak untuk menggoreng
Bahan Sos:
100 gram kacang sangrai, dikisar
2 ulas bawang putih, digoreng ( sebiji-sebiji ) lalu dikisar
1 biji cili merah
1 sudu makan kicap manis
Garam dan gula pasir secukupnya
Air secukupnya
Cara Membuat:
Campurkan ikan, garam, lada sulah, santan, kuning telur dan keju.
Masukkan dalam lubang telur rebus yang putih hingga berbentuk telur kembali.
Campur bahan kulit menjadi satu lalu celupkan tiap telur ke dalamnya.
Goreng hingga kecoklatan.
Kini buat sausnya.
Kisar kacang, bawang putih dan cili merah.
Gaul bersama garam, kicap manis dan gula pasir.
Tuangkan air hingga cukup kepekatan yang dikehendaki.
Sajikan telur bersama sos ini.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home