Tuesday, January 03, 2006

Resipi...Telur Isi Ikan Bersos Kacang

Bahan:


6 biji telur ayam, direbus, lalu dikupas, dibelah dua memanjang dan keluarkan kuningnya

130 gram ikan tenggiri yang sudah masak
Garam dan lada sulah secukupnya
3 sudu makan santan pekat

150 gram keju parut


Bahan Kulit:

150 gram tepung gandum

150cc air

Garam secukupnya

80cc santan pekat

Minyak untuk menggoreng


Bahan Sos:

100 gram kacang sangrai, dikisar

2 ulas bawang putih, digoreng ( sebiji-sebiji ) lalu dikisar

1 biji cili merah

1 sudu makan kicap manis

Garam dan gula pasir secukupnya

Air secukupnya


Cara Membuat:

Campurkan ikan, garam, lada sulah, santan, kuning telur dan keju.

Masukkan dalam lubang telur rebus yang putih hingga berbentuk telur kembali.

Campur bahan kulit menjadi satu lalu celupkan tiap telur ke dalamnya.
Goreng hingga kecoklatan.

Kini buat sausnya.
Kisar kacang, bawang putih dan cili merah.
Gaul bersama garam, kicap manis dan gula pasir.
Tuangkan air hingga cukup kepekatan yang dikehendaki.
Sajikan telur bersama sos ini.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|