Tuesday, January 03, 2006

Resipi...TERUNG BERLADA

Bahan-bahannya
2 batang terung, dipotong 3 dan dibelah dua
gula secukup rasa
garam secukup rasa
serbuk perasa, jika suka
minyak untuk menumis

Bahan untuk dikisar
1/3 cawan udang kering, direndam
4 batang cili merah
8 biji cili padi thailand
2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
2 cm belacan
2 sudu besar cuka

Cara-caranya
1. Terung disalai atas kuali sehingga lembut.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
3. Kemudian masukkan bahan perasa. Sambalnya kena rasa pedas, masin, masam dan sedikit manis.
4. Bila rempah sudah pecah minyak, masukkan terung yang telah disalai dan gaul rata. Sedia untuk dihidang.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|