Tuesday, February 14, 2006

Resipi...NASI JUDAH

Sumber: Mami Asmah Laili (Rancangan Memasak - Dapur Mami)

Bahan-Bahan
1 kg beras basmati, cuci bersih dan rendam selama 5 – 10 minit dan toskan
Air mengikut paras beras
½ tin susu cair
½ kg bawang merah, dijadikan bawang goreng, diramas

½ jari halia
5 biji bawang putih dikisar halus
1 biji bawang besar

5 kuntum bunga cengkih
½ jari kayu manis
5 biji buah pelaga
Sedikit hirisan daun pudina dan daun ketumbar
Sedikit minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

½ kg ikan kerisi, dipotong ikut suka hati, dilumur dengan kunyit dan garam dan digoreng
½ kg udang yang besar, dikukus sebentar
4 biji telur rebus digoreng sebentar


Cara Cara
Panaskan minyak didalam periuk. Tumis cengkih, pelaga dan kayu manis sehingga wangi. Masukkan rempah kisar, dan tumis lgi sampai garing. Masukkan air dan susu. Kacau rata dan biarkan sehingga mendidih. Masukkan bawang goreng ramas. Taburkan garam dan kacau rata. Barulah dimasukkan beras dan kacau lagi. Tutup periuk dan masak sehingga ia hampir tanak. Kemudian buka "tutup periuk" dan kuakkan nasinya ketepi, supaya dibahgian tengahnya berlobang dan dimasukkan ikan goreng, udang dan telur. Timbuskan dengan nasi. Ratakan. Taburkan daun ketumbar dan daun pudina. Tutup periuk dan masak lagi sehingga nasinya tanak.
Enak disajikan dengan lauk ayam masak merah, dalca, acar buah-buahan dan salad

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|