Tuesday, February 14, 2006

Resipi...Lemper Ayam

Bahan-Bahannya :

½kg pulut
500cc santan dari 1 biji kelapa
1 sudu teh garam
2 lembar daun pandan
Daun pisang untuk membungkus


Bahan Isi :

½ ekor ayam ( ± ½kg )
1 lembar daun salam
1 potong lengkuas dimemarkan
1 batang serai dimemarkan
1 sudu makan minyak goreng
250cc santan dari ½ biji kelapa



Bumbu Yang Dikisar Halus :

1 sudu teh ketumbar
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji buah keras
Sedikit asam jawa
Garam secukupnya
Gula pasir secukupnya



Cara membuat isi lemper :

Rebus ayam hingga empok, lalu disiat-siat tipis.

Tumis bumbu yang sudah dihaluskan dengan minyak.

Masukkan daun salam, lengkuas dan serai.

Setelah baunya harum, masukkan ayam dan gaul supaya rata.

Tambahkan santan dan gaul lagi sampai kering.



Cara membuat lemper :

Rendam pulut dalam air selama kira-kira 2 jam, toskan.

Kukus pulut setengah masak ( ± 20 minit ).

Siram dengan santan yang sudah dididihkan bersama garam dan daun pandan. Gaul rata.

Masukkan lagi ke dalam kukusan dan kukus sampai masak ( ± 30 minit ).

Setelah masak, sejukkan pulut di atas tempat yang sudah dialasi dengan daun pisang.

Ratakan setebal 1cm, lalu dipotong-potong ukuran 7cm x 4cm.

Isi tiap potong dengan 1 sudu teh isi lemper.

Gulung dan rapatkan hujungnya.

Bungkus dengan daun pisang.



Nota : Isi lemper ini rasanya agak manis.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|