Thursday, February 09, 2006

Resipi...LAKSA SEAFOOD GORENG

Sumber: Mami Asmah Laili

Bahan-Bahan
500 gram mee laksa, cuci bersih dan toskan
2 biji telur, goreng dan pecah-pecahkan, ketepikan
1 sudu makan lada kisar (jika ingin lebih pedas)
3 biji bawang putih, dicincang
100 g tauge
200 g udang hidup, kupas kulit, goreng dan ketepikan, simpan minyaknya
1-2 ekor sotong, disiang bersih dan dihiris
1 sudu makan OYSTER SAUCE
1 sudu makan ABALONE SAUCE
1 sudu makan LIGHT SOY SAUCE
1 sudu teh minyak bijan atau SESAME OIL

BAHAN DIHIRIS
2 biji bawang besar
3 biji lada merah
200 g kobis panjang
25 g karot
25 g daun bawang

Cara Cara
Panaskan sedikit minyak didalam kuali.. Tumis lada kisar sehingga garing. Masukkan bawang putih cincang, tumis sebentar, masukkan sotong, hirisan bawang besar dan lada merah. Balik-balikkan kemudian masukkan hirisan sayur dan gaul sampai rata. Masukkan OYSTER SAUCE, LIGHT SOY SAUCE, ABALONE SAUCE, PURE SESAME OIL dan lada putih. Kacau sebentar. Barulah dimasukkan mee laksa dan udang. Seandainya meenya kelihatan kering, tuang sedikit bekas minyak menggoreng udang, dan gaul lagi supaya meenya basah sedikit. Akhir sekali masukkan tauge. Segera matikan api. Kacau sehingga semuanya rata. Semasa menghidang taburkan bawang goreng. Enak disajikan dengan lada jeruk.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|