Thursday, February 09, 2006

Resipi...NASI TURKI

Sumber: Mami Asmah Laili

Bahan-Bahan

BAHAN "A"
1 kg beras Basmati
2 ekor ayam, dipotong kecil-kecil
Air ikut paras beras (1 beras = 1.5 air)
200 g tomato puree
1 cawan Yougart/Tairu rendah lemak perisa mangga
3 batang karot, didadu
1 tin kacang peas, buang airnya
½ cawan daun ketumbar
½ cawan daun pudina
1 cawan minyak canola

BAHAN "B" TUMIS
5 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
2 cm kayu manis

BAHAN "C" KISAR
2 biji bawang besar
6 biji bawang putih
3 biji tomato segar

BAHAN "D" REMPAH (Gaul rata dan bancuh sedikit air)
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk lada putih
HIASAN
1 cawan bawang goreng
100 g gajus, belah dua dan goreng
100 g kismis, goreng sebentar (jika mahu)
100 g daun ketumbar

Cara Cara
Tumis "B" sehingga naik aromanya. Masukkan "C" dan gaul rata. Masak sehingga pekat Masukkan pula daging, bahan "D," tairu, tomato puree dan masaklah sehingga dagingnya empuk. Tuangkan air (mengikut paras beras) dan masak lagi sehingga mendidih.
Sementara itu, masukkan beras dan karot kedalam periuk letrik. Kemudian tuangkan kuah daging yang baru mendidih serta garam secukup rasa. Sukatan kuahnya haruslah sama dengan jumlah berasnya. Lebih selamat jika dilebihkan sedikit kuahnya, untuk menentukan nasinya tidak keras. ONkan swis periuk nasi. Apabila nasi hampir kering, masukkan daun pudina, daun ketumbar, kacang peas serta satengah bahgian kismis dan gajus. Biarkan sehingga nasinya masak. Semasa menghidang, taburkan kismis, gajus, bawang goreng dan hirisan daun ketumbar. Jangan lupa letakkan beberapa ketul daging diatas nasi. Enak dimakan dengan salada tairu timun.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|