Resipi...RAITA MENTIMUN
Sumber: Mami Asmah Laili
Bahan-Bahan
500 gram tairu
1 biji mentimun, dibuang hatinya dan dipotong dadu
1 biji tomato, dibuat hatinya dan dipotong dadu
1 biji bawang besar, dipotong dadu
1 biji lada hijau, dihiris kasar
1 batang laada merah, dihiris kasar
1 pokok daun ketumbar, dihiris jangan terlalu halus
1 genggam daun pudina, dihiris jangan terlalu halus
½ sudu teh serbuk lada hitam
½ sudu teh lada serbuk
½ sudu teh garam masala
Garam secukup rasa
Sedikit lada serbuk dan sedikit daun pudina untuk taburan dan hiasan
Cara Cara
Tairu dipukul didalam mangkuk sehingga halus dan lembut. Masukkan semua bahan rempah dan taburkan garam. Kacau rata. Kemudian barulah dimasukkan bahan-bahan yang lain (kecuali bahan taburan dan hiasan) dan gaul sehingga rata.
Raita atau salada mentimun ini, lebih enak, jika disimpan didalam peti sejuk sekurang-kurangnya selama 20 hingga 30 minit sebelum disajikan. Apabila hendak disaji, tabur lada serbuk dan beberapa helai daun pudina.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home