Resipi...SHAHI MURGH - AYAM MASAK TAIRU
Sumber: Mami Asmah Laili
Bahan-Bahan
1 ekor ayam, potong 8 atau 10 keping
1 sudu makan pes bawang putih
1 sudu makan pes halia
1 sudu makan serbuk lada hitam
½ cawan susu segar yang suam
½ sudu teh koma-koma
500 ml tairu
½ cawan daun ketumbar
Secukup minyak zaitun
1 sudu makan rempah korma
1 sudu makan lada serbuk
3 biji bawang besar, dicincang
2 biji lada hijau, dipotong kasar-kasar
2 biji lada merah, dipotong kasar-kasar
2 biji tomato, setiap satu dibelah 4
2 helai daun salam
4 biji buah pelaga
4 kuntum cengkih
1 batang kayu manis
¼ cawang badam hiris memanjang
¼ cawan kismis kuning
Garam secukup rasa
Cara Cara
Gaul kepingan ayam dengan bawang putih, halia dan serbuk lada hitam. Perap selama 15-20 minit. Kemudian ayam digoreng ½ garing. Rendam koma-koma didalam susu. Tairu pula dipukul sehingga halus dan lembut. Campurkan daun ketumbar dengan tairu. Kacau rata. Ketepikan.
Panaskan minyak zaitun didalam periuk. Masukkan rempah ratus, korma, daun salam, dan lada serbuk. Tumis sehingga bangkit baunya. Kemudian masukkan bawang cincang dan goreng lagi sehingga kekuning-kuningan.
Setelah itu masukkan pula badam hiris dan kismis, lalu masukkan ayam, dan gaul sehingga rata dan sebati. Masukkan tairu, susu segar, lada merah dan hijau, dan taburkan garam secukup rasa. Kacau lagi supaya rata. Setelah itu kecilkan api, tutup periuk, dan masak lagi selama 20 minit. Sekali sekala bukan periuknya dan kacau rata, supaya dasarnya tidak hangus. Masaklah sehingga pekat. Akhir sekali masukkan buah tomato.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home