Tuesday, June 06, 2006

BISKUT SULTANA

resipi asal - Bonda Roziyati


2 biji telur
9 oz gula halus
1 sudu teh vanila powder
322 0z tepung gandum
7 oz prune
1/4 sudu teh baking powder

Masak prune hingga hancur seperti paste.
Campur tepung dengan baking powder dan vanilla

Puul telur dengan majerin. Masukkan gula dan tepung. Torak/Canai nipis-nipis.
Sapukan jem prune. Taruh lagi selapis adunan yang telah dicanai nipis. Potong
dan sapu kuning telur. Cocok-cocok dengan garfu, buat lubang 2 baris dan
bakar.

Sekiranya menggunakan loyang cutter kena sapu kuning telur dulu pastu baru
letak cutter dia tapi hanya tekan separuh jalan saja, buat selepas dah cucuh ngan garfu.. dan bakar... dah masak baru tekan terus cutter tu ke bawah sampai habis.

Bila dah masak.. goyang-goyang manja cutter tu biar longgar dan angkat keluar.

Orang dulu-dulu tak pakai cutter, amik pisau potong.. heheheh.. tak pun pakai roller yang belakang dia kita buat sepit kuih tat.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|