Friday, June 30, 2006

PECAL SOTONG TOK

BAHAN-BAHANNYA :

- 1 KILO SOTONG DI POTONG HALUS
- 1 MANGKUK SANTAN
- 3 ULAS BAWANG MERAH (DIHIRIS)
- 2 SUDU CAMCA LADA HITAM (DITUMBUK HALUS)
- 3 BATANG SERAI (DIHIRIS NIPIS)
- 10 BIJI CILI PADI (DIPOTONG HALUS)
- 2 SUDU AIR LIMAU NIPIS
- 2 BIJI TIMUN (DIPOTONG HALUS)
- GARAM & GULA SECUKUP RASA
- 2 HELAI DAUN KUNYIT (DIHIRIS)

CARA MEMBUATNYA :

- SOTONG DIREBUS SELAMA 5 MINIT
- PANASKAN SANTAN, KEMUDIAN MASUKKAN SEMUA BAHAN-BAHAN SPT BAWANG, LADA HITAM, SERAI, CILI PADI, AIR LIMAU NIPIS JUGA TIMUN
- MASUKKAN SOTONG YANG TELAH DIREBUSKAN TADI SELAMA 15 MINIT
- KEMUDIAN ANGKAT….JGN SAMPAI SOTONG DAN TIMUN TERLAMPAU MASAK SANGAT…

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|