Wednesday, July 19, 2006

Roti Gulung Daging Kerisik

Bahan
Roti
350g tepung berprotin tinggi / tepung roti / superfine
6g yeast segera
50g gula castor
1/2 camt garam
50g mentega
1 biji telur
150ml air suam
1camb Kerisik Agromas

Inti
200g daging (potong nipis & kecil)
1camb cili pes
2 camb kerisik Agromas
2 ulas bawang merah
2 uas bawang putih
gula & garam sbg perasa
minyak utk memasak

bahan pengilap
1 biji telur
1 camb susu segar : dicampur & dikacau rata

Cara-cara membuat
campurkan semua bahan roti dan uli sehingga lembut. Tutup roti dengan tuala lembab dan perap selama 40 minit ditpt yg suam.
uli lagi dan bahagikan kepada beberapa bahagian dan isikan inti daging pada tiap2 bahagian dan isikan inti daging pada tiap2 bahagian dan jadikan seperti tali (memanjang)
pintalkan dua @ tiga bahagian menjadi seperti tocang. Atur di dalam dulang pembakar dan perap lagi selama 40 minit.
sapukan di atasnya dgn bahan pengilap dan bakar di dalam ketuhar bersuhu 200 c selama 20 minit hingga keemasan.
Cara membuat inti. - Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan cili, kerisik dan bahan perasa, kacau rata. Masukkan daging dan goreng hinga garing dan alihkan dari api.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|