Wednesday, July 19, 2006

Carrot Walnut Cake

Bahan2:

Tepung Berserbuk Penaik 2 ½ cwn
Baking Powder 1 sudu teh
Bicarbonate Soda 1 sudu teh
Cinnamon Powder 1 sudu teh
Garam ¼ sudu teh
Brown Sugar ¾ cwn
Castor Sugar 1 cwn
Telur 4 bj
Minyak Jagung 1 cwn
Mentega Cair 1 cwn
Lobak Parut 3 cwn [lebih kurang 2 bj yg sederhana besar)
Walnut cincang ¾ cwn



Topping:

Cream Cheese ¾ ketul
Mentega/Krimwell 3 sudu makan
Icing Sugar 1/3 cwn
Lemon Juice (optional) 1 sudu teh



Cara-cara:

1. Panaskan oven 180c

2. Ayak tepung bersama baking powder & bicarbonate soda dlm mangkuk

3. Campurkan lobak parut, minyak jagung, mentega cair, cinnamon powder, brown sugar, castor sugar dan telur.

4. Kisar adunan sehingga lembut / gebu. Masukkan tepung, kacau sebati then masukkan walnut cincang & kacau rata.

5. Bakar dlm oven 45 minit hingga 1 jam. Test ngan lidi. Kalau tak melekat dah masaklah tuuu…..

6. Biarkan sejuk then buat topping.



Hiasan Krim Keju:

Masukkan semua bahan ke dlm mangkuk. Kisar hingga halus & sapukan pd. kek. Buleh hiaskan ngan beberapa bj walnut atau parutkan coklat diatasnya.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|