Friday, June 30, 2006

KARI KEPALA IKAN KEKACI

Bahan-bahannya :

2 ketul kepala ikan
4 ulas bawang besar yang dikisar halus
15 tangkai cili kering yang dikisar halus
4 biji bawang merah di mayam
3 ulas bawang putih di mayam
½ inci halia di mayam
1 cawan santan pekat
1 sudu gula
sedikit serbuk perasa
garam secukup rasa
5 asam keping
5 cawan air
1 cawan minyak masak
4 sudu rempah kari

Cara Membuatnya :

- Mula – mula panaskan minyak
- Tumis halia, bawang merah dan putih yang di mayam
- Masukkan lada kering dan bawang besar yang dikisar
- Setelah garing, masukkan gula, garam dan serbuk perasa serta rempah kari
- Kemudian masukkan santan pekat dan air
- Sesudah mendidih, masukkan kepala ikan dan asam keping
- Pastikan ikan betul-betul masak sebelum di angkat

Selamat Mencuba…..

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|