Friday, June 30, 2006

MURTABAK MENGKASAR

Bahan-bahannya :

10 biji telur ayam
6 senduk daging hancur yang digoreng tanpa minyak
6 senduk bawang besar yang dipotong dadu dan digoreng dengan magjerin, serbuk kunyit, bunga cengkih, bunga lawang ditumbuk halus
1 senduk daun bawang, daun sadri dan cili
4 sudu gula
10 renjisan kicap
Sedikit serbuk perasa
Rempah ratus (campuran daripada 14 jenis ramuan spt jintan manis, jintan putih, bunga lawang, biji pelaga dan lain-lain…)
Campurkan kesemua bahan-bahan di atas, kacau hingga sebati.

Caranya :

1. Panaskan kulit roti canai. renjiskan dengan minyak dan

2. Tuang sedikit demi sedikit bancuhan diatas ke atas kulit roti canai

3. Kemudian terbalikkan. tuangkan lagi bancuhan ke atas kulit roti canai bahagian sebelahnya.

4. Setelah masak letakkan diatas satu lapis roti canai lagi dan goreng hingga masak

5. Untuk murtabak 'special' tuangkan bancuhan kedua-dua bahagian murtabak dengan satu lagi lapisan bancuhan.

6. Setelah masak angkat dan potong. murtabak enak di makan bersama bawang jeruk dan kuah dal.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|