KEK WALNUT
KEK WALNUT
Sumber: Hajjah Asiah Mohari
Bahan A
100 gram walnut, dicincang kasar
100 gram chocolate flakes
Bahan B
300 gram tepung gandum
2 sudu teh baking powder
50 gram air dingin (sejuk)
60 gram ovalette
10 biji telur dingin dari peti sejuk
300 gram gula kaster
Bahan C
350 gram metnega (tiga suku lembut), pukul hingga kembang dan ketepikan
1 botol jem perisa raspberry/ strawberry/ fruit of the forest
2 loyang (sandwich tin 11" x 11" x 2")
gris keliling dengan mentega dan alas dasarkanya degnan ekrtas kuih
Cara-caranya
Panaskan ketuar 170 darjah C. Pukul Bahan B sehingga kembang. Masukkan mentega dan chcolate flakes, gaul dengan senduk kayu hingga rata. Jangan gaul terlalu lama, ini akan menjadikan adunannya cair. Kemudian dibahagi dua. Tuang satu bahagian kedalam loyang pertama dan ratakan. Tabur diatasnya 1/2 bahagian walnut dan tekan perlahan-lahan dengan tapak tangan supaya termasuk sedikit kedalam adunan. Bakar selama 35 minit atau sehingga masak. Bila sudah masak, keluarkan dari ketuhar. Lakukan yang sama kepada loyang kedua dan lebihan adunan serta walnut. (Lebih elok bakar satu persatu kekny, daripada membakar kedua-duanya sekali gus). Keluarkan kek dari loyang dan sejukkan di rak kuih, dengan permukaan berwalnut diatas. Panaskan jem sehingga cair. Sapukan sedikit jem diatas salah satu kek yagn disejukkan itu. Ratakan. Kemudian susun diatasnya, kek yang kedua.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home