SAMBAL LONTE
BAHAN-BAHAN:
3 ulas bawang putih
6 biji bawang merah saiz besar
10-15 biji cili padi
1 genggam ikan bilis
4 cm belacan ( Belacan bakar lagi sedap)
Sedikit air asam jawa
Secubit gula (kalau suka manis...taruk banyak)
Minyak untuk menggoreng
CARA-CARA:
1. Goreng bawang putih, bawang merah, ikan bilis, dan belacan berasingan.
2. Goreng cili padi (Kalau digoreng mendahului bahan-bahan no 1., minyak
akan menjadi pedas. Tapi kalau suka pedas...boleh jugak)
3. Tumbuk semua bahan-bahan yang telah digoreng tadi.
4. Campurkan air asam jawa dan gula ke dalam bahan-bahan yang telah siap
ditumbuk.
5. Tuangkan sedikit (banyak pun boleh) minyak yang telah digunakan untuk
menggoreng.
6. Siap untuk dimakan.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home