Friday, June 30, 2006

IKAN GARAM ASAM

Bahan-bahannya:

350g ikan
5g daun pudina(daun dipetik dan dicuci bersih untuk hiasan)
2 biji limau kasturi(perahkan untuk jus)
½ biji nenas(nenas dipotong jadi kepingan tiga segi & dimasak dgn gula pasir & air)
150 g gula pasir
air secukupnya

Rempah mentah
½ kuntum bunga kantan
50g lengkuas
15g kunyit hidup
2 batang serai
10 batang cili kering
8 ulas bawang putih
10 biji bawang merah
2 biji bawang besar
(semua bahan rempah mentah diatas dikisar halus & ditumis sampai harum & pecah minyak)


Kuah Assam
10 g daun kesom
2 keping assam keeping
50g assam jawa
150ml air
(semua bahan kuah assam direbus selama 15minit atas api sederhana & masukkan kedlm bahan rempah yg ditumis)

Perasa
Garam
Gula pasir
Stok Ikan Bilis
(semua bahan perasa dimasukkan dengan secukup rasa)

Sedikit minyak untuk menumis

Cara membuatnya:
1. Mula-mula kita perlu membuat kuah assam. Panaskan periuk masukkan bancuhan air asam jawa, 2 keping assam & daun kesom. Masakkan selama 15 minit.
2. Setelah mendidih angkat letakkan di tepi.
3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan semua bahan rempah mentah (yang telah dikisar halus)
4. Tumiskan sehingga masakan bertukar warna merah kehitaman.
5. Setelah bahan tumisan betul-betul masak masukkan ikan & kuah assam
6. Masukkan garam, gula pasir dan stok ikan bilis secukup rasa untuk menyedapkan lagi masakan.
7. Kemudian masukkan potongan nenas (yg telah dimasak dgn air gula) ke dalam masakan. Tujuan nenas dimasukkan adalah untuk menambahkan rasa manis pada masakan.
8. Setelah ikan masak angkat dan dihidangkan dalam pinggan. Kemudian tuangkan sedikit jus limau keatas ikan dan letakkan sedikit daun pudina sbg hiasan pada msakan anda.

Selamat mencuba…..

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|