Friday, November 03, 2006

PISTACHIO

BISKUT PISTACHIO

Bahan-Bahannya :
100gm mentega
80gm gula kastor
2 biji kuning telur
150gm tepung serbuk penaik
100gm pistachio dicincang kasar

Cara Membuatnya :
Putar mentega bersama gula kastor hingga sebati.
Kemudian masukkan kuning telur. Kacau lagi.
Masukkan tepung berserbuk penaik. Uli adunan hingga menjadi doh.
Bentuk doh bulat sederhana besar. Kemudian dileperkan sedikit.
Tekan pistachio di atasnya. Buat hingga habis doh.
Bakar pada suhu 190°C selama 15 hingga 20 minit.
-----------------

BISKUT COKLAT PISTACHIO



Bahan-Bahannya :

125gm mentega
2 sudu besar gula kastor
1 ¼ cawan tepung naik sendiri
1/3 cawan tepung susu penuh krim
¼ cawan susu pekat manis
125gm coklat masakan dicair dan disejukkan
½ cawan kacang tanah digoreng dan dicincang ( boleh diganti dengan walnut
atau badam )


Lapisan Coklat :

125gm coklat masakan dicairkan
30gm mentega dicairkan


Cara Membuatnya :

Satukan mentega dan gula kastor.

Pukul keduanya hingga kembang.

Campurkan dengan tepung naik sendiri, susu tepung penuh krim, susu pekat
manis dan coklat yang telah dicair.
Uli adunan sehingga menjadi doh.

Canai doh menjadi bentuk bulat memanjang kemudian potong setebal 1cm dan

bakar selama 12 minit.

Setelah sejuk sapukan lapisan coklat di atasnya dan taburkan kacang.
( Gunakan beg aising untuk memudahkan anda menyapu lapisan coklat ).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|