Thursday, October 12, 2006

Dendeng Lambok

Sumber : Resepi Tradisional Keluarga

Bahan-bahan
600 gm daging
3 biji bawang besar dihiris bulat
5 kuntum bunga cengkih
1/2 sudu lada hitam
1 cawan air asam jawa
10 biji cili merah ditumbuk
Garam secukupnya

Cara Membuatnya
1. Daging dipotong nipis-nipis dua inci persedi dan diketuk sedikit supaya lembut dan direndam dengan air asam jawa serta sedikit gula lebih kurang 1/2 jam.
2. Panaskan minyak. Goreng daging hingga 3/4 masak dan angkat.
3. Kurangkan minyak tadi. Tumis cili, bawang besar, lada hitam dan bunga cengkih.
4. Setelah naik baunya, masukkan semula daging itu.
5. Biarkan kira-kira 3 minit barulah diangkat dan dihidang.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|