Friday, September 08, 2006

LOMPAT TIKAM

Asmah Laili / Suria Channel


Bahan-Bahan
BAHAN "A"

125 gram tepung beras
1,325 ml susu cair rendah lemak ( ½ susu dan ½ air)
125 ml air pandan
¼ sudu teh garam
1 sudu teh air kapur

BAHAN "B"

50 gram tepung beras
1,200 ml susu cair rendah lemak ( ½ susu dan ½ air)
¼ sudu teh garam
½ sudu teh air kapur

BAHAN "C"

500 gram gula Melaka
1 helai daun pandan
1,025 ml air
28-30 mangkuk plastik yang kecik-kecil, bertutup. Cuci bersih, lap,
dan atur didalam dulang

Cara Cara

Gaul rata semua Bahan "A" dalam besen dan tapis. Kemudian masukkan
kedalam periuk dan kacau diatas api yang sederhana dengan menggunakan
senduk kayu.Kacau sehingga pekat. Setelah itu ambil sedikit adunan
yang sudah masak it, masukkan kedalam mangkuk plastic setengah
penuh.Ketepikan.Gaul semua bahan "B" didalam besen dan tapis.Curah
kedalam periuk dan kacau sehingga masak dan pekat.Ambil sedikit adunan
ini, dan masukkan kedalam mangkuk plastik tadi, sehinga ¾
penuh.Sejukkan.Kemudian tutup mangkuk plastik dan simpan didalam peti
sejuk. Semasa menghidang, tuang sedikit sirap gula Melaka.Masak gula
Melaka dengan air sehingga hancur dan mendidih.Tapis dan masak lagi
sebentar.Biarkan sejuk,kemudian simpan didalam peti sejuk

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|