BAULU CERMAI
Sumber : Hajah Rohana Abu
Bhn
5 biji telur, diasingkan putih dan kuning
180g gula castor
210g tepung gandum – diayak
¼ st vanili
¼ st baking powder
acuan baulu cermai
Cara
Pukul putih telur dan baking powder sehingga kembang. Masukkan vanili dan pukul lagi hingga rata. Masukkan gula sikit2 dan pukul hingga kembang. Masukkan kuning telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang dan gebu. Panaskan ketuhar 200 C. Acuan baulu disapukan dengan mentega, segera masuk dlm ketuhar.Ambil 3 senduk tepung gandum dan bancuh dengan 9 senduk adunan telur dlm mangkuk lain.Kacau rata secara sehala sebentar.Keluarkan acuan dari ketuhar dan tuangkan adunan dalam acuan 3 ¼ penuh. Bakar dengan suhu 180C sehingga masak dan kuning.Apabila hendak membakar seterusnya, adunan telur hendaklah dipukul lagi supaya gulanya tak mendap dan gaulkan dengan tepung spt. Yang dilakukan tadi.1 adunan boleh dapat 100 biji baulu.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home