Tuesday, August 29, 2006

MEE BANDUNG

Sumber : Chef Wan Ismail

Bahan-bahan
Minyak untuk menumis
2 sudu cili kisar
200 gm daging, dihiris nipis
300 gm udang basah
200 gm sotong
4 sudu besar sos tomato
3 cawan air rebusan tulang lembu
2 keping tauhu, digoreng dan dihiris nipis
100 gm sawi hijau
50 gm kobis
Garam dan gula secukupnya
300 gm mee kuning, dicelur
Cili merah, dihiris untuk hiasan
Bawang goreng, untuk ditabur
Hirisan daun salad
Tauhu
Limau kasturi
1 cawan kacang pis
3 biji telur rebus

Bahan-bahan ditumbuk halus
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih

Cara membuatnya
1. Panaskan munyak di dalam periuk. Tumis bahan-bahan ditumbuk halus hingga wangi dan kuning.
2. Masukkan cili kisar dan kacau sebentar hingga naik baunya.
3. Masukkan daging, udang, sotong dan sos tomato. Masak sebentar sebelum dimasukkan air rebusan tulang lembu dan sayur-sayuran.
4. Masukkan garam dan gula. Masak kuah hingga pekat baru dimasukkan mee kuning.
5. Hidangkan mee bandung bersama cili merah, bawang goreng, hirisan daun salad, tauhu, limau kasturi, kacang pis dan telur rebus.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|