Tuesday, August 29, 2006

CHICKEN SHAWARMA

Bahan2 marinate.

8 chicken quater.( kalau nak cepat masak boleh rebus dulu dengan sedikit air biar half cook. Bila bakar cepat jer masak ayam nie)

1 bekas kecik yogurt.
3 senduk makan mayonise.
3 sudu tea garam.
4 table spoon gula.
1-2 table spoon olive oil( minyak biasa pun ok)
1 senduk makan cuka( boleh tukar ke lemon juice)
3-4 tsp cardamon.
2 tsp all spies.
1 table spoon lada hitam. Kalau nak pedas skit letak more.


ok campur semua bahan dalam bekas, kemudian kalau tak geli again rasa .. biar cukup rasa masin skit dan masam. Ok kemudian letakkan ayam. perap selama 4 jam. Nak lagi lembut lagi lama perapnya...

ok Nie bahan untuk sosnya pula ya.

1/2 bekas kecik yogurt.
1/2 botol kecil tahini sos. ( kalau kat madina ada yg tutupnya color biru yg tu rasanya sedapla)
sedikit black pepper.
sedikit garam rasa masin skit2 saja.
sedikit gula.
1 bawang putih yg tumbuk ( kalau nak rasa pedas skit masukkan dalam 4-5 biji bawang putih).
1-2 spoon cuka or lemon .


ok cara2 nak wrap.. taco punya kulit,panaskan skit.. kat pan. Letak sosnya.. letak ayam yg telah dia potong nipis kemudian letakkan pickle. Then gulung skit lipat kat hujungnya .. then ngap laaaa... ok recepi nie main agak2 la ya..ikut taste masing. Apa yg i bagi ni guna sebagai panduan saja. I kadang buat banyak2 letak dalam peti ais, or bekukan .. selalunya tak sampai 2 hari dah habis.. Selamat mencuba

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|