Tuesday, August 29, 2006

PETUA : MEMBUAT BAWANG GORENG YANG GARING DAN SEDAP

Bawang goreng membantu melazatkan lagi hidangan yang dimakan terutama bagi hidangan sup, soto, bihun atau mi goreng. Namun anda pasti kecewa jika bawang goreng yang anda beli tidak garing, sedangkan harganya mahal.

Sebenarnya anda boleh membuat sendiri bawang goreng. Ada cara tertentu bagi menghasilkan bawang goreng yang garing, wangi dan sedap rasanya.

1. Bawang merah dhiiris setipis mungkin lalu direndam dalam air garam untuk beberapa minit.

2. Rendaman bawang ditiriskan lebih dulu sebelum digoreng.

3. Bila minyak goreng telah panas, goreng bawang dengan api kecil sambil taburi sedikit tepung beras. Tepung beras akan menambah kekenyalan bawang. Ada juga yang menggunakan tepung jagung.

4. Bila telah kuning, angkat dan tiriskan agar minyaknya benar-benar turun.

5. Pindah bawang goreng ke bekas yang dialasi kertas minyak. Kertas minyak akan menyerap minyak yang tersisa.

6. Simpan di dalam bekas kedap udara.

Untuk membuat bawang goreng lebih sedap perlu menggunakan minyak masak gred A.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|