MEE SIAM PONTIANAK
Sumber: Mami Asmah Laili (Dapur Mami)
BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT SAMBAL
500 gram udang yang sedang besarnya. Kupas kulit dan pisahkan kepala dari badanya.
Kepala udang hendak digunakan untuk perencah sambal. Gunting muncung udang
yang tajam-tajam dan ketepikan.
Kisar kepala dan kulit udang dengan air dan tapis - ketepikan
KISAR HALUS BAHAN-BAHAN BERIKUT INI
DENGAN AIR KEPALA UDANG
30 batang cili kering – buang biji, cuci bersih dan rendam dengan air panas hingga
lembut (boleh ditambah atau dikurangkan)
20 ulas bawang kecil
8 ulas bawang putih
1 sudu teh tauco (cuci bersih)
1 sudu makan rata belacan
BAHAN-BAHAN LAIN YANG DIPERLUKAN IALAH
3 keping tauhu dipotong dadu kecil
1 mata asam
3 sudu makan minyak
½ kotak santan pekat
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN UNTUK KUAH MEE
6 biji bawang putih – dikisar halus
2 atau 3 sudu makan rempah sambal yang diketepikan tadi
180 gram tauco – cuci sebentar sehingga hilang masinya
1 sudu makan asam Jawa – diramas dengan 3 cawan air, kemudian ditapis
2 sudu makan gula
BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT MEENYA
1 kilo mee laksa
½ kilo tauge – dibersihkan, cuci dan toskan
50 sen kucai – cuci bersih dan potong 3 cm panjang
10 biji limau kasturi – belah dua
Garam dan gula secukup rasa.
PERATURAN MEMBUAT SAMBAL
1. Tumis minyak dan santan sehingga kekuning-kuningan (jadi tahi minyak). Masukkan
bahan kisar dan tumis sehingga naik aromanya. Masukkan udang hidup dan
tauhu. Masukkan sedikit gula dan garam. Lebihan rempah dalam pengisar dicampur
dengan sedikit air dan ramas dengan asam, dan tuangkan kedalam kuali sambal.
Kacau rata sambal dan masak lagi sehingga ia mendidih dan pekat sedikit.
2. Ambil 2 hingga 3 sudu makan sambal itu dan ketepikan. Ini untuk dimasukkan
kedalam kuah mee. Lebihan sambal didalam kuali dibahagi dua. Satu bahgian
dijadikan sambal, dan yang satu bahgian lagi, hendak digoreng dengan mee.
PERATURAN UNTUK KUAH MEE
Gaul rata semua bahan untuk membuat kuah mee dan mendidihkan dua tiga kali.
Rasanya haruslah masam, manis dan masin.
PERATURAN UNTUK MEE
1. Panaskan kuali. Masukkan ½ bahgian sambal yang diketepikan tadi dan panaskan.
Masukkan ½ bahgian tauge dan kucai, gaul rata. Masukkan mee dan gaul lagi
Sehingga rata. Masukkan baki tauge dan kucai. Balek-balekkan dan biarkan ia
masak sebentar. Rasa. Jika ada yang kurang tambah.
2. CARA MENGHIDANG – Mee dihidang dalam pinggan yang mungkum sedikit.
Letakkan sedikit sambal diatasnya, curahkan kuahnya, dan perahkan jus dari ½
limau kasturi.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home