Samosa Sayuran
Sumber : The Puteri Pan Pacific Hotel, JB
Bahan-bahan
Sedikit minyak
50 gm bawang besar dihiris halus
15 gm buah pelaga
100 gm rempah kari ayam
100 gm lobak merah, dihiris dan direbus
100 gm ubi kentang, dihiris dan direbus
100 gm kacang pis
15 gm serbuk kulit kayu manis
1 tangkai daun kari
10 keping kulit popia
Minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya
1. Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bawang bersama buah pelaga.
2. Masukkan rempah kari, lobak merah, ubi kentang dan kacang pis, gaul hingga sebati.
3. Masukkan serbuk kulit kayu manis dan daun kari, masak hingga kering.
4. Sejukkan dan letakkan sedikit bahan pada kulit popiah dan gulung.
5. Sediakan kuali berisi minyak penuh dan panaskan. Goreng samosa hingga kuning.
6. Hidangkan panas-panas bersama sos cili. __._,_.___
0 Comments:
Post a Comment
<< Home