Tuesday, August 29, 2006

KEK KOPI COKLAT GANACHE

Sumber : Sajian Oktober 1999

Bahan-bahan Kek
250 gm mentega
180 gm gula
5 biji telur
250 gm tepung berserbuk penaik
Sedikit coklat urai
Sedikit coklat biji kopi

Bahan-bahan campuran kopi
1/2 sudu teh serbuk kopi segera
2 sudu besar susu segar
2 sudu besar air panas
1 sudu teh esen vanila

Bahan-bahan krim
300 gm coklat masakan
200 ml krim putar

Cara membuatnya
1. Untuk membuat kek, putar mentega bersama gula hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil putar hingga sebati.
2. Masukkan tepung ke dalam adunan sedikit demi sedikit berselang seli dengan campuran kopi. Tuang adunan ke dalam bekas berlengser. Bakar 50 minit pada suhu 180 darjah Celcius. Apabila masak, sejukkan dan belah tiga.
3. Untuk membuat krim, cairkan coklat masakan dan sejukkan. Masukkan krim putar dan kacau hingga sebati.
4. Sapu rata krim pada permukaan satu lapisan kek. Lapiskan dengan belahan kek kedua, sapu krim di atasnya dan lapiskan dengan belahan kek yang ketiga. Sapu rata baki krim pada keseluruhan permukaan dan tepi kek. Hias dengan coklat urai dan coklat biji kopi. __._,_.___

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|