Friday, September 08, 2006

SIAKAP KUKUS CILI PADI

Asmah Laili / Suria Channel

Bahan-Bahan
1 ekor ikan siakap, beratnya 1.5 kg, cuci bersih, gaul rata dengan
sedikit garam dan jus
lemon, toskan

BAHAN-BAHAN DIGAUL RATA
2 batang serai, bahagian putihnya sahaja, dirampai
4 helai daun limau purut, dimayang
2 batang karot, dihiris seperti batang mancis
50 gram daun bawang, dihiris halus memanjang
3 biji lada merah, buang biji dan dirampai
50 gram halia, dirampai
2 biji bawang besar, dihiris halus
50 gram bawang putih, dicincang
50 gram lada padi, dirampai
50 gram cendawan Shitake, dibelah 2

GAUL RATA 3 JENIS SAUCE INI
1 sudu makan LIGHT SOY SAUCE
1 sudu kecil OYSTER SAUCE
1 sudu kecil BLACK PEPPER SAUCE

1 sudu makan LIGHT SOY SAUCE untuk melumur ikan
1 sudu makan PURE SESAME OIL, untuk melumur ikan
Pinggan panjang untuk mengukus ikan

Cara Cara

Gaul rata serai, daun limau purut, lobak merah, daun bawang, lada
merah, halia dan bawang besar. Ambil setengah bahagian dan atur
didasar pinggan kukusan. Ikan dilumur dengan sedikit garam, jus lemon,
serta 1 sudu makan LIGHT SOY SAUCE dan PURE SESAME OIL. Kemudian
diletakkan dengan kemas diatas timbunan bahan hirisan. Taburkan
lebihan bahan hirisan diatas ikan dengan rata. Taburkan juga lada
padi, bawang putih dan cendawan shitake. Tuangkan pula sos diatas ikan
sehingga rata. Panaskan kukusan, letakkan pinggang berisi ikan
kedalamnya dan kukuslah sehingga masak. Enak disaji panas-panas.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|