Friday, November 03, 2006

Talam Lobak Berudang

Sumber : Jelita Februari 1995

Bahan-bahan kuih talam
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 sudu teh garam
1 cawan susu segar
1/4 cawan air
2 biji telur
300 g lobak merah, diparut halus
1/2 camca teh serbuk lada hitam

Cara Membuatnya
1. Bancuh tepung gandum bersama tepung beras, garam, susu dan air hingga sebati dan tidak bergentel baru dimasukkan telur. Kacau lagi hingga rata.
2. Akhir sekali masukkan parutan lobak dan serbuk lada hitam. Kukus kuih di dalam loyang kecil. Apabila kuih sejuk baru dikeluarkan dari loyang.

Bahan-bahan lauk untuk kuih talam
2 sudu besar marjerin
300 g ydang sederhana, dibersihkan
1 sudu besar rempah kari ikan
2 sudu besar sos cili
2 pokok daun bawang, dihiris
2 pokok daun sup, dihiris
Garam dan gula secukupnya

Cara Membuatnya
1. Cairkan marjerin di dalam kuali. Goreng udang hingga kering airnya.
2. Masukkan rempah kari ikan dan sos cili. Kacau rata.
3. Masukkan daun bawang, duan sup, garam dan gula, Hidangkan bersama talam lobak. __._,_.___

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|