ACAR TILAPIA
sumer: familiazam
Bahan-bahannya:
1 kg ikan tilapia
1/2 sudu teh serbuk kunyit
4 sudu makan cuka
2 sudu makan gula
3/4 cawan air
1 sudu makan kismis
2 biji cili hijau
2 biji cili merah
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Bahan kisar:
1 sudu makan ketumbar
1 sudu teh jintan putih
1/2 sudu teh jintan manis
10 biji cili kering
1 inci halia
6 biji bawang merah
6 biji bawang putih
Cara-cara membuatnya:
Bersihkan ikan dan lumur dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan
minyaknya.
Panaskan satu sudu makan minyak masak dan goreng kismis beberapa saat. Angkat dan tos.
Tambah sedikit minyak dan tumiskan bahan yang telah dikisar. Setelah naik bau, masukkan gula,cuka,
garam dan air. Kacau sehingga rata.
Setelah mendidih, masukkan ikan dan cili yang telah dihiris serta kismis.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home