Monday, August 22, 2005

Resipi...KATHRIKA

KATHRIKA

Bahan-bahannya :-

600g terung - pilih jenis bulat dan warna ungu.Dibelah dua, kemudian setiap bahagian dihiris tebal. Direndam sebelum digunakan.
3 cbsr minyak5 ulas bawang merah - di hiris halus
1 tangkai daun kari
3 tangkai lada hijau - dipotong-potong
1/2 camca teh biji sawi
1 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh serbuk lada
1 camca teh biji ketumbar
1 1/2 cawan kelapa parut - dicampur dgn 1 cawan air danambil santannya.
1 camca besar penuh asam jawa - dibilas dan dicampurkan dgn santan, dan ditapis.
2 camca teh garam

Cara Membuatnya :- -

Panaskan minyak. masukkan bawang putih, daun kari, lada dan biji sawi.- Apabila bawangnya sudah layu, masukkan terung dan serbuk rempah, dikacau biar rata.- Tuangkan santan yang bercampur asam dan garam. Ditutup dandimasak atas api kecil hingga terungnya lembut dan rempahnya pekat.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|