Monday, November 28, 2005

Resipi...ASAM REBUS BATANG KELADI DGN IKAN MASIN

Bahan-Bahan
Beberapa btg keladi yg telah dipotong-potong dan dibersihkan( buang kulit ari )
Tulang ikan masin (ikut suka berapa)
10 tangkai cili kering(kisar)
4 biji bawang merah(kisar)
2 ulas bawang putih(kisar)
2 keping asam keping
1 sudu besar tempoyak
1 btg serai(titik)
3 tangkai daun kesum
Garam secukup rasa


Cara Membuatnya

1.Rebus btg keladi dahulu sehingga masak,toskan airnya setelah masak dan asingkan. 2.Masakkan tulang ikan masin,bahan kisar dan tempoyak bersama air dgn api sederhana sehingga mendidih. 3.Masukkan pula serai,daun kesum dan garam secukup rasa. 4.Akhir sekali masukkan btg keladi yg direbus tadi dan masak sehingga mendidih.Ok siap sedaaap paling sesuai makan dgn nasi panas dan kicap cap kipas udang(manis).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|