Monday, November 28, 2005

Resipi...AYAM GAJUS

BAHAN-BAHAN
500 gm isi paha ayam | dibuang kulit dan lemak dan dipotong jejalur
135 gm biji gajus panggang
375 ml air rebusan ayam
5-6 tangkai cili kering | dipotong kecil
4-5 biji bawang besar
2 biji lada benggala merah
1 biji lada benggala hijau
3 ulas bawang putih | dicincang lumat
3 sudu makan sos tiram
2 biji sengkuang | dipotong dadu
1 batang lobak merah | dihiris
1 sudu makan tepung jagung | dibancuh dengan sedikit air sebagai pemekat
1 sudu makan cuka hitam
1 sudu teh gula
Serbuk lada hitam secukup rasa
Minyak bijan secukup rasa
Sos ikan secukup rasa




CARA MEMBUATNYA:
1. Perasakan sedikit ayam dengan lada putih serbuk, minyak bijan, sos ikan dan secubit gula.
Ketepikan.
2. goreng bawang besar tanpa minyak di dalam kuali kering. Apabila bawang mula meninggalkan
tanda perang pada kuali, tuangkan air rebusan dan tambah bawang putih.
3. Masukkan sos tiram, cuka dan gula, serta lada hitam. Tambah sos ikan secukup rasa. Biarkan
merenih selama dua hingga tiga minit. Bubuh cili kering. Renihkan selama dua minit lagi.
4. Tambah lobak merah dan renihkan selama satu minit, kemudian masukkan lada benggala dan
sengkuang. Kacau biar rata.
5. Masukkan ayam. Biarkan mendidih di atas api besar selama lima minit, kacau
selalu.
6. Bubuh bancuhan tepung jagung. Apabila kuah pekat, taburkan dengan biji gajus, kacau dan
hidangkan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|