Resipi...KEK COKLAT ALMOND
Sumber: Jelita Oktober 2005
Bahan untuk Kek Span Coklat
250 gram tepung adunan kek span coklat
5 biji telur, gred B
60 gram mentega cair
60 gram air
50 gram serbuk badam
Bahan untuk Krim Coklat
130 gram susu cair
330 gram coklat masakan
375 gram krim putar
Cara membuat Kek Span Coklat
1. Putar tepung adunan kek span coklat dan telur sehingga kembang.
2. Perlahankan putaran, masukkan mentega cair diikuti air dan serbuk badam, kacau rata.
3. Tuangkan di dalam bekas pembakar yang dilenser dengan mentega dan dialas kertas pembakar.
4. Bakar sehingga masak dengan suhu 190 darjah C. Sejukkan.
Cara membuat Krim Coklat
1. Panaskan susu cair dan masukkan coklat masakn yang dipotong kecil. Kacau rata.
2. Matikan api dan angkat.
3. Putar krim sehingga kental lalu dimasukkan di dalam coklat. Kacau sebati.
Cara membuat Kek Coklat Almond
1. Potong kek span menjadi tiga lapisan.
2. Sapu krim pada lapisan pertama dan letakkan lapisan kedua di atasnya.
3. Ulangi langkah diatas dan letakkan lapisan ketiga.
4. Akhir sekali sapukan krim menutupi keseluruhan kek.
5. Hias mengikut citarasa.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home