Resipi...NASI KOMBO KETUMBAR
Sumber: www.bernas.com.my
Bahan-bahan:
300g nasi putih
2 cawan daun ketumbar (dicincang)
200g tepung gandum
3 sudu serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk penaik
Garam secukup rasa
500g ikan tongkol, dipotong
Munyak untuk mengoreng
6 biji cili padi (ditumbuk) 1 biji bawang besar (tumbuk)
3cm halia (hiris)
3 ulas bawang putih
2 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk cili
250ml air
250ml santan (1/2 biji kelapa)
2 sudu kecil sos masam
Garam dan gula secukupnya
Cara membuat:
Gaul nasi dan daun ketumbar dan ketepikan. Campurkan tepung gandum, serbuk jintan putih, serbuk penaik dan garam. Salut ikan dengan campuran serbuk dan biarkan selama 15 minit. Panaskan minyak, goreng ikan sehingga garing dan ketepikan. Panaskan 2 sudu kecil minyak dan masukkan cili padi, bawang, halia dan biar sehingga naik bau. Tambah serbuk jintan putih, serbuk cili dan air dan masak selama 10 minit dengan api perlahan. Tambah santan dan biar sehingga pekat. Akhir sekali, masukkan sos masam, garam dan gula. Tuang sos diatas ikan yang telah digoreng dan hidang bersama nasi yang telah digaul dengan daun ketumbar tadi.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home