Resipi...KEK LAPIS BUAH SAMOLINA
(Puan Zainab Khamis)
20 biji kuning telur (6 putihnya)
500 gm butter
260 gm gula halus - dibahagi 2 bahagian
160 gm top flour atau plain flour
50 gm tepung susu
250 gm samolina
200 gm ceri mrah dan hijau - dihris halus
200 gm kismis kuning - dihiris halus
1 sudu makan ovalette
3 sudu makan susu pekat
1 sudu teh vanilla
1 sudu teh baking powder.
Peraturannya
1. Pukul mentega dan satu bahagian gula hingga kembang.
2. Masukkan samolina, pukul sebentar, lalu diperap selama 3 jam.
3. Pukul kuning dan putih telur bersama sebahagian lagi daripada gula hingga kembang.
4. Masukkan ovalette, pukul hingga rata.
5. Masukkan top flour, tepong susu dan baking powder, kacau rata.
6. Masukkan mentega dan susu pekat, kacau rata.
7. Gunakan loyang 9" x 9" yang telah disapu dengan mentega
8. Bakar selepas-selapis pada tiap tiap lapis taburkan buah-buahan hiris.
9. Gunakan api atas 160C.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home