Resipi...NASI PULUT BERNAS ISI KETAM
Sumber: Sajian Jelita Oktober 2005
Sumbangan : Rosni Ismail - Kategori Nasi
Bahan-bahannya
200 gram beras pulut, direndam 8 jam
125 ml pati santan, daripada 1/2 biji kelapa
garam secukupnya
1 camca besar minyak
daun pisang untuk membungkus
Cara untuk Nasi
1. Kukus pulut sehingga masak.
2. Angkat pulut dan gaulkan bersama santan bercampur garam.
Bahan A
1 ulas bawang putih, dihiris
5 biji bawang merah, dihiris
2 batang serai, dihiris
4 biji cili kering, digunting dan dibuang bijinya
Cara untuk Bahan A
1. Panaskan minyak didalam kuali. Goreng Bahan A sehingga kekuningan dan kisar halus.
Bahan B
2 ekor ketam, direbus dan diambil isinya
1 pokok daun bawang/ daun sup, dihiris
50 gram lobak merah parut
1/2 camca teh lada hitam
1 kg tahu, dihancurkan
1/2 camca teh garam
gula secukupnya
1 helai daun kunyit, dihiris halus
Bahan C (Udang Bercili)
150 gram kelapa parut putih
30 gram udang kering, direndam sehingga lembut
8 - 10 tangkai cili padi, dihiris halus
Cara untuk Bahan B dan C
1. Gaul sebati semua Bahan b dan campur bersama Bahan A.
2. Bentang daun pisang, letak pulut dan leperkan.
3. Letakkan inti ditengah pulut dan gulung seperti membuat lopes.
4. Ikat kedua-dua hujungnya dengan tali dan kukus 20 -25 minit.
5. Biar pulut sejuk sebelum dipotong dan disajikan bersama udang bercili.
6. Udang Bercili: Tumbuk udang kering sehingga lumat. Gaul semua bahan sehingga sebati.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home