Thursday, November 24, 2005

Resipi...KEK TAPAI (UBI KAYU)

(Sumber : Kak Nab )

400 gm gula kasar
350 gm tepung gandum
400 gm tapai ubi
12 biji telur
300 gm butter di carikan
sedikit garam dan sedikit pewarna kuning telur

Pukul gula dan telur hingga gebu. Masukkan garam dan pewarna. (lebih kurang 20 minit). Masukkan tapai yang dah dihancurkan dan dibuang urat-uratnya. (Masa proses mengadun ni jgn kacau ngan senduk tau). Masukkan tepung dan kacau sebati baru masukkan majerin cair. Bila kita nak kuarkan ke dalam acuan kita akan dapat lihat lebihan urat-urat ubi tu melekat kat mangkuk dan alat pemutar kek kita... angkat buang... jgn plak gi masukkan dlm acuan...

Bakar dlm loyang 12 x 12 (2 biji) yang telah digriskan... Bakar selama 7 minit.. keluarkan dan taburkan kismis hitam di atasnya dan continue bakar sampai masak.

1 adunan ni dapat 2 bijik kek 12 x 12

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|