Thursday, November 24, 2005

Resipi...Ikan terubuk masin kukus

bahan:

1atau 2 ekor ikan terubuk masin (bergantung pada sizenya)
2 biji limau nipis atau limau kasturi (ambil jusnya)
3-5 biji cili padi (dipotong)

Cara:
1. Ikan terubuk dibasuh dan direndam dengan air yang dicampurkan garam ( satu sudu besar garam) selama 1 jam. Jangan lebih dari sejam takut isi ikan akan jadi lembut pulak.
* Air bergaram ini akan membantu mengeluarkan garam dalam isi ikan terubuk tersebut dengan lebih berkesan.

2. Toskan ikan yang telah direndam dan masukkan dalam periuk pengukus yang dialas dengan daun pisang (aluminium foil). Kukus selama 30-45 minit.

3. Keluarkan ikan yang telah masak dan taburkan cili padi yang telah dipotong bersama dengan jus limau. Sedap dimakan dengan nasi panas-panas.

* atau setelah direndam, ikan terubuk dipotong 2 atau tiga (jangan terlalu kecil) dan goreng (seperti goreng ikan biasa). Taburkan cili padi dan jus limau atas ikan yang masih panas tu.....

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|