Thursday, November 17, 2005

Resipi...MAKARONI RATNA SARI

Sumber: Rancangan Kuih Raya bersama Tepung Blue Key & Star Brand

Bahan Kulit
150 gram mentega
150 gram tepung gandum
210 ml air
6 biji telur

Bahan Inti
300 gram daging cincang
10 biji bawang merah (dipotong bulat dan digoreng)
2 biji bawang putih/ halia (ditumbuk)
1 sudu teh lada putih
4 biji telur
1 batang lobak merah (dipotong dadu)
2 biji lada merah (dihiris bulat)
2 tangkai daun sup (dihiris halus)
1/2 kotak keju parut
1/2 kotak makaroni (direbus)
4 biji bawang besar (dipotong dadu)

Cara-caranya
1. Untuk kulit: Masak air sehingga mendidih baru masukkan mentega. Bila mentega cair masuk tepung, sejukkan. Masukkan pula telur dan gaul sehingga rata. Ketepikan.
2. Untuk inti: Tumis seperti biasa, kemudian masukkan bawang goreng dan sejukkan. Masukkan 4 biji telur dan kacau rata.
3. Sapu loyang pembakar atau patty tin dengan mentega. Masukkan bahan kulit satu sudu besar kedalamnya. Kemudian masukkan macaroni / bahan inti dan bakar sehingga masak. Setelah masak keluarkan dari acuan dan bolehlah diletakkan dalam mangkuk kertas. Hiaskan dengan hirisan cili merah dan daun sup.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|