Tuesday, November 15, 2005

Resipi...IKAN KUKUS DENGAN HALIA BERBAWANG

Sumber: www.maggi.com.my


Bahan-bahannya
800 gm ikan kerapu merah, bersihkan

A
2 camca teh Stok Pekat Ayam MAGGI
1 camca teh tepung jagung
60 gm halia muda, dicincang halus
4 pokok daun bawang, bahagian putih, dicincang halus
3 camca besar minyakmasak

B
1 camca besar Kicap Cair MAGGI
1 camca besar Sos Tiram MAGGI
½ camca teh minyak bijan
½ camca teh gula
½ camca teh air panas
garam dan lada sulah secukup rasa
cincangan bawang putih goreng
cili merah gulung
daun ketumbar

Cara-caranya
1. Buat tiga kelar di kedua-dua bahagian ikan. Sapu rata bahan A diseluruh badan ikan dan letak di atas bekas kukusan.
2. Panaskan minyak, tumis halia dan daun bawang hingga wangi. Keluarkan dan tabur rata ke atas ikan. Masukkan bahan B ke atas ikan.
3. Kukus ikan di tas pai yang besar selama 15-18 minit atau hingga ikan masak.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|