Resipi...IKAN KUKUS DENGAN HALIA BERBAWANG
Sumber: www.maggi.com.my
Bahan-bahannya
800 gm ikan kerapu merah, bersihkan
A
2 camca teh Stok Pekat Ayam MAGGI
1 camca teh tepung jagung
60 gm halia muda, dicincang halus
4 pokok daun bawang, bahagian putih, dicincang halus
3 camca besar minyakmasak
B
1 camca besar Kicap Cair MAGGI
1 camca besar Sos Tiram MAGGI
½ camca teh minyak bijan
½ camca teh gula
½ camca teh air panas
garam dan lada sulah secukup rasa
cincangan bawang putih goreng
cili merah gulung
daun ketumbar
Cara-caranya
1. Buat tiga kelar di kedua-dua bahagian ikan. Sapu rata bahan A diseluruh badan ikan dan letak di atas bekas kukusan.
2. Panaskan minyak, tumis halia dan daun bawang hingga wangi. Keluarkan dan tabur rata ke atas ikan. Masukkan bahan B ke atas ikan.
3. Kukus ikan di tas pai yang besar selama 15-18 minit atau hingga ikan masak.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home